Vilken utbildning ger dig mest pengar?

Post image for Vilken utbildning ger dig mest pengar?

Det är kunskapen om hur pengar fungerar som kommer att ge dig mest pengar framöver. Du kan vara hur duktig som helst i historia och geografi i skolan och ha MVG i alla ämnen, men har du inte kunskap om pengar, var de kommer ifrån och hur de tappar värde varje gång du använder dem så kommer du att förlora pengar hela livet.

Ditt hus t ex, är det en tillgång? De flesta säger säkert ja, eftersom det är vad banken och andra har tutat i dig. Nope, säger jag. Det är en betalningsskyldighet och inget annat. En tillgång är det endast vid försäljningstillfälle och det är inte ens säkert du får pengar för det utan står kvar med lån även efter att du sålt huset. Om du fortfarande tror att ditt hus är en tillgång så fråga dig hur många du har råd att äga?

Ditt hus är bankens och statens tillgång eftersom det i praktiken är banken som äger ditt hus. Prova sluta betala på lånet så ska du få se vem som gör anspråk på ditt hus. Inte är det din granne (om du inte bor vägg i vägg med banken). Om du betalar fastighetsskatt så prova med att ge tusan i att betala den också så ska du se att staten vill prata med dig (lämpligtvis genom ett brev) och säga att nu vill vi ha pengarna eller så tar vi huset som vi är delägare i.

Tror du att din bil är en tillgång? Vilka av dina bilar har stigit i värde och gett dig pengar i fickan under den tid du haft den? Ingen skulle jag tro. Ändå tycks många tro att bilen är en tillgång bara för att vi har lånat pengar till den.

Om vi skulle definiera tillgång och betalningsskyldighet på ett enkelt sätt så är en betalningsskyldighet något som tar pengar ur din plånbok eller ditt konto. En tillgång gör att du kan stoppa pengar i plånboken eller på kontot.

Nu lite utbildning om pengar

Kan du svara på dessa två frågor?

  1. Var kommer pengar ifrån och varför skapades ett system av pengar?
  2. Hur fungerar pengar och pengasystemet egentligen?

Kunde du svara på dessa två frågor? Hur blev dina svar? Är du nöjd med dina kunskaper om pengar?

De flesta av oss tror att vi förstår hur pengar fungerar och det är därför som vi bl a använder våra hus som bankomater och våra kreditkort som säkerheter.
Om du är en av dem som inte är nöjd med dina kunskaper om vad pengar gör för dig i ditt liv så kommer det nya programmet på BarfotaChefen att ändra det på ett markant och positivt sätt.

Det är först när vi har en förståelse för hur pengar fungerar och hur vi kan använda våra kunskaper om pengar som vi kan börja göra business på riktigt. Därför är det viktigt att du får en grund att stå på för att kunna göra bättre val framöver för din egen del. Det är först då vi kan få tillbaka makten över våra pengar.

De flesta är inte intresserade av att förstå pengar, de vill bara spendera dem. Det vi förr eller senare kommer att bli varse är att om vi inte kan hantera pengar kommer de garanterat att hantera oss –oftast på sätt vi inte vill. När du känner att du sitter fast i en till synes hopplös situation, utan att se att du har något val då är det lätt att ge upp och tillåta sig vara kvar i det ekonomiska träsket. Det är då vi försvarar oss med att säga saker som att vi har barn att ta hänsyn till, jag är för gammal eller jag har inte tid eftersom jag jobbar så mycket osv osv…

Det fundamentala är att lära sig se att vi har makten att påverka vilka vi är och hur vi vill leva.
Men först måste vi lära oss vad pengar är och deras ursprung. Jag förstår om du tänker ”ja, men det är ju pengar och inget annat” Det är det som är skillnden mellan den som är utan pengar och den som lever i välfärd. De rika har gjort sina läxor och lärt sig vad pengar är och framförallt HUR de används för att skapa rikedomar.

När du börjar lära dig hur det hänger ihop då börjar du också se att du faktiskt har ett val. Du ser det kanske inte nu men det kommer. Fast det är upp till dig förstås.
Att vara utan pengar är enormt påfrestande på hela livssituationen. Det begränsar dina val, din frihet, din livskvalitet och ditt mentala välbefinnande.

Vad är det vi alla har gemensamt och som vi använder oss av hela livet? Är det våra kunskaper i geografi eller historia, eller att stava rätt? Eller att veta hur man använder Pythagoras sats? Hur ofta använder du dig av geografi eller historia?

Hur ofta använder du pengar? Där är vår gemensamma nämnare. Det är något som påverkar oss varje dag. Och det är det ingen i skolan som lär ut. Det är ingen som lär oss hur ett kassaflöde fungerar, vad tillgångar och skulder innebär i livet och vad som är skillnaden. Vi får heller inte lära oss tänka rätt när det gäller vår framtid och våra pengar.

Ironiskt nog handlar de flesta ekonomiutbildningar om hur vi tjänar pengar genom att vara anställd och samtidigt råder en allmän tro att pengar är roten till allt ont. Finansiell utbildning handlar om hur man spenderar pengar, dvs hur man använder pengar.

{ 1 comment… read it below or add one }

juni 8, 2011 kl. 12:32 f m

hur kan man tjäna pengar snabbt och bra? vad ger mest i marknaden vilka utbildningar och vad kan man förhandla som ger garanterad pengar?

Leave a Comment