Vad håller dig vaken om nätterna?

Vilka maror är det som rider dig på nätterna? Är det bristen på pengarna, eller på att du inte kontrollerar ditt eget liv längre? Har du hamnat i knipa? Är du en av dem som låter andra ha makten över dig? Att det är någon annans fel hela tiden att ditt liv ser ut som det gör. Att du är ett offer för omständigheterna.

För lite pengar

Den som är underbetald pratar ofta om att vara fångad i en fälla. De känner att de hamnat i en knipa och att de inte har någon kontroll över sitt liv eller över tiden. Och det tror verkligen att det är sant, att de inte kan styra över hur deras liv ser ut eller hur de ska få tiden att räcka till. De försvarar sitt agerande, rättfärdigar sig själv och sina handlingar.

Jag vet att du säkert också har hört, både från andra och ur din egen mun, saker som ”Jag kan inte bara lämna det jag gör. Jag har barn att ta hand om. Jag har ingen utbildning till något annat, och jag tänker inte sätta mig på skolbänken igen och traggla eller starta om från början igen och jobba häcken av mig. Jag gör det inte, det är inte värt det.”

Vems fel är det?

Underbetalda låter andra ha makten över dem. Inte konstigt att de känner sig underbetalda eftersom de hela tiden skyller på omgivningen. Att det är arbetsgivarens fel, regeringens fel, försäkringskassans fel, ofta någon annans fel att de sitter där de sitter, fångade i sin egen situation. Eller så väntar de.

Oftast väntar kvinnor på att den rätte ska dyka upp –gärna med stor plånbok. Eller så väntar de på att något annat ska hända som räddar dem. Och när den ”rätte mannen” dyker upp så visar det sig att han inte heller har några pengar. Men nu sitter de där två stycken och väntar på att lottovinsten ska falla in.

Tappat kontrollen

Så länge du tror att du inte kan ta kontroll över din situation kommer alla försök till det att vara halvhjärtade eller satsningar på fel saker.
Som underbetald är det lätt att sälja sig själv för billigt. De ger bort sin tid, sina kunskaper och erfarenheter för billigt för att de inte själva tycker de är värda mer. Jag menar inte att man inte ska dela med sig men när det gäller business så har den som är underbetald svårt att sätta ett rätt värde på sina tjänster och kunskaper. De vet inte hur de ska tjäna pengar, så de ger hellre bort för mycket gratis och tar för lite betalt.

När någon säger att hon skulle vilja tjäna mer pengar och ändå fortsätter att ge bort gratis eller för billigt då är det något som inte stämmer. Då har hon inte förstått att hon kan ta tillbaka den makten till sig själv och börja värdera sig själv högre. Det kommer att göra underverk och ingen kommer ens att blinka åt att hon nu faktiskt fakturerar mer och även debiterar för de timmar hon la ner utan att ta betalt för tidigare.
Den som är underbetald söker bekvämlighet. En förändring, även en efterlängtad sådan, är sällan bekväm. Det är vanligt att den som är underbetald saboterar sin framgång för sig själv än står ut med att det ibland är obekvämt att lyckas.

Vi är bekväma med att vara fattiga

Det är faktiskt förvånande hur krampaktigt vi håller oss fast vid våra så kallade bekvämlighets zoner. Och det paradoxala är att de är allt annat än bekväma. De är bara välbekanta och förutsägbara. Det är betydligt lättare att sitta kvar och skylla på omständigheterna runt omkring sig istället för att kliva ur sin bekvämlighet och börja titta på hur ett liv som verkligen är bekvämt skulle kunna vara.

Givetvis är det lättare att vara underbetald och få sympatier från andra som är i samma situation, än att stå upp och säga att nu lämnar jag er och er ”tyck synd om mig” –mentalitet. Jag tänker göra något åt min situation. Kosta vad det kosta vill, så här vill jag inte ha det resten av mitt liv.

Det här är kanske det svåraste steget av alla att ta. Beslutet att lämna gamla ”sanningar” för att ta till sig en ny betydligt rikare sanning. Som dessutom är mer sann än någon annan. Vi matas hela tiden med bilden av att den som är rik är girig och ond och tänker bara på pengar. När det i själva verket är så att ingen annan tänker mer på pengar än den som inte har dem. Medierna matar oss med storys om de rika som skor sig på andras bekostnad och målar upp bilder av de som drabbats som fattiga och offer framför allt.

Vi kan fortsätta att vara spelbrickor i det spelet eller vara med och spela spelet om pengarna. Det är helt upp till oss. Först måste vi skaffa oss en självbild där vi tillåter oss att spela spelet om pengarna.



{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment