Låt dig inte smickras

Post image for Låt dig inte smickras
Låt dig inte smickras om du vill nå dina mål

Jag har en god vän som alltid varit den perfekta anställda. Den som alla ville ha i sitt företag. Hon var lojal och plikttrogen och drog in rejält med pengar till ägarna. Flera företag ryckte och drog i henne. Själv ville hon vara sin egen.

Sagt och gjort, hon sa upp sig till slut även från det här stället. Nu ville hon starta företag. Ett eget företag. Hon visste till och med vad hon ville göra i sitt företag för att hjälpa andra. Tiden gick….

Idag är hon anställd – igen.

Vad hände?

Hon föll för smicker och det var betydligt enklare än att följa sin dröm.

Att vara den perfekta anställda och alltid tillgänglig för alla är en fälla. Du gör dig tillgänglig för andra att anställa dig för sina syften och själv kommer du ingenstans med dina drömmar eftersom du är så upptagen med att uppfylla någon annans dröm.

Fast fällan är egentligen inte den som vill anställa dig utan det som sker i ditt huvud. Som duktig anställd och med drivkrafter så är det ju lätt att räkna ut att du är hett villebråd på arbetskraftsmarknaden.  Vad jag menar är att så länge vi faller för smicker från andra så kommer vi att trilla dit på nästa person som inget hellre vill annat än att ha just oss som anställd. Vi glömmer bort att det enda den personen är intresserad av är att få någon som kan tjäna mer pengar åt dem. Någon som kan göra grovjobbet och sköta alla kundkontakter och annat som de själva inte vill göra. De vill göra andra roligare saker och därför vill de ha den perfekta anställda.

Om du verkligen inte vill vara anställd längre.

Den dagen du bestämmer dig för att inte vara tillgänglig för andra, utom dig själv, händer märkliga saker. Telefonen slutar ringa och dina kontakter slutar prata nya anställningsprojekt med dig. Varför det? Jo, för att du har bestämt dig för att sluta vara tillgänglig för dem. Du har bestämt dig för annat.

När vi väl har bestämt oss för att dra igång vår egen verksamhet får vi på allvar känna på att motståndet också har bestämt sig. Men det har inte som mål att hjälpa oss lyckas. Tvärtom så har motståndet som mål att förgöra oss och ju mer vi försöker komma igång med vår egen business desto mer arbetar motståndet.

Det är som ett säljmöte som pågår under en längre tid. Bägge parter har som mål att vinna. Och den som har mest erfarenhet och utbildning vinner. Din utbildning är kanske det du lärt dig under alla dessa år om kundkontakter, försäljning och produkter mm. Motståndet däremot har specialiserat sig på dig. Ju mer du känner fienden desto mer bättre känner du dig själv var det en kines som sa en gång för länge sedan. Och det är precis vad motståndet har gjort. Den känner dig bättre än du själv gör och därför är det så mycket lättare för den att vinna över dig.

Den vet hur du fungerar, hur du tänker i både med- och motvind. Den vet när du är som svagast och när den behöver ta i lite extra för att stjälpa dig. Du har flera uppgifter att tänka på och att ta itu med. Motståndet har bara en uppgift: att förgöra dig. Vilket gör att den kan lägga all sin kraft på att studera dig noggrant och sätta in stöten när du är som mest mottaglig. Den har sålt in ditt nederlag och du betalar villigt och vet inte ens om att det vunnit över dig.

Vårt enda motmedel för att bekämpa motståndet inom oss är att lära känna den. Veta hur den fungerar och när den är som starkast eller svagast. Vi måste lära oss känna fienden inom oss lika bra som oss själva. Först då kan vi vinna över den.

I det här fallet med min vän så slet hon med att få igång sitt företag och fick utkämpa flera kamper mot sitt motstånd och i ett ögonblick när hon var i underläge och inte visste hur hon skulle bekämpa motståndet dök ett förslag om en anställning upp. De ville så gärna ha henne och de smickrade henne med att hon var den perfekta medarbetaren (läs anställde) för dem. De förförde henne med bra lön, bra förmåner och med ett självständigt arbete (dvs. allt ansvar).

I det här läget när hon var som svagast kom ”räddningen” i form av en anställning. Hon drog igång arbetet och var superlycklig över att få ett jobb, eftersom det var så svårt att starta eget.

Jag vet att det kommer att gå ett tag, sedan börjar tankarna på eget att dyka upp igen hos henne. Det är bara så hon är, och det är inte förrän hon besegrat sitt motstånd som hon kan känna tillfredsställelse över att vara sin egen. När hon har lyckats smickra sig själv tillräckligt för att veta att hon är den perfekta företagaren och att hon klarar av det och att pengarna hamnar i hennes ficka och inte i någon annans. Först då har hon nått det hon drömmer om.

Hon har en bit kvar. Jag tror jag ska erbjuda henne min utbildning och coachning när hon börjar vackla igen men just nu är hon fullt upptagen med att uppfylla någon annans dröm.

 

 

{ 1 comment… read it below or add one }

november 26, 2011 kl. 12:14 f m

Jag tycker att du skall ta och prata med “henne” genast, se till att ” hon” uppfyller sin egen dröm som skall bli hennes mål. Du är den bäste att hjälpa “henne”.

Leave a Comment