Innan du tar steget ur anställningsträsket

Post image for Innan du tar steget ur anställningsträsket

Samma dag du förklarar dig som entreprenör eller egen, så händer det följande saker:
det kommer ingen lön regelbundet in på ditt konto, dina semestrar får du betala själv och är du sjuk så får du betala det också själv.

De flesta som väljer bort att vara entreprenörer gör det oftast av anledningen fast lön stadigt på kontot. De söker trygghet och kan inte se sig själva utan den tryggheten som en fast lön ger. De kan inte se att de kan få bra mycket mer betalt av att arbeta åt sig själv, eftersom där är lönen uppskjuten belöning. Det krävs dessutom en insats för att pengarna ska komma in. Har du en anställning så får du pengar in på kontot oavsett om du gör en bra insats eller sitter av tiden. (till slut kommer givetvis det också ifatt dig och du får sparken).

Att inte få en stadig lön är en av de mest skrämmande upplevelser den som är anställd kan vara med om. Rädslan att inte ha några pengar och stadig lön håller de flesta borta ur entreprenörskapet.

När du säger upp dig och börjar arbeta för dig själv får du också räkna med att från och med nu får du själv bekosta ditt skrivbord, dator, dina resor, pennor, papper och till och med kaffet.

Allt det som du tagit för givet och som din arbetsgivare betalat åt dig för att du ska sköta jobbet åt dem. Nu är de utgifterna dina och du måste dra in pengar även till de sakerna. I din anställning är det era kunder som betalar allt detta och nu är det dina kunder.

Din huvudsakliga utbildning hittills

Vilken är din huvudsakliga utbildning? Att kunna bli anställd? Eller att kunna bli entreprenör?

Föds man till entreprenör eller kan man utbilda sig till det? De flesta skulle kanske säga att man föds till att bli entreprenör. Men föds man då även till att bli anställd?

Att få rätt utbildning är avgörande för vilken väg du ska gå. Den absolut längsta utbildning vi får i livet är våra skolår. Först och främst våra 9 år i grundskolan (plus förskolan). Därefter går vi 3 år på gymnasiet för att därefter fortsätta på högskola eller i ett jobb. Eller arbetslöshet.

Hmm, om man lägger ner sitt företag, går man då in i entreprenörslöshet? Vad betyder det?

Samtliga dessa år har ett syfte: utbilda oss till att bli anställda. Är det då konstigt att det är så få som ser möjligheterna med att arbeta åt sig själv. För att försörja sig själv så behöver vi inte ett arbete, vi behöver en inkomst. Det är något som utbildningssystemet inte talar om för oss.

En av de stora skillnaderna mellan att vara anställd och entreprenör är hur de olika grupperna ser på effekten av det. De som väljer anställning säger att de vill ha trygghet. Tryggheten att veta att det kommer in pengar på kontot varje månad. De som har valt att bli entreprenörer säger att de vill ha frihet. Frihet att kunna välja. Det paradoxala här är att ju mer frihet du har desto mer trygghet har du.

Vad krävs?

Det finns vissa delar hos dig som behöver förändras om du vill kliva ur anställningsträsket.

Det första är att skilja på betydelsen av trygghet och frihet. Och att påbörja färden från trygghet till friheten.

En annan förändring inom dig är din önskan om att din stadiga lön förändras till rikedom istället.

Att kunna skilja på betydelsen av att vara beroende och att vara oberoende.

Att vilja välja ansvaret fullt ut och sluta säga att det inte ”ligger på ditt bord”

Att veta att du och din produkt (fysisk eller inte) kommer att behöva förbättras hela tiden och att din examensdag som entreprenör aldrig kommer att infinna sig. Du kommer att utvecklas hela tiden och vissa saker gör ont att lära sig.

Att kliva ur anställningsträsket är något som de flesta drömmer om men få väljer att göra det. Om du ägnar stor del av din vakna tid åt tankar och känslor som:

 1. Jag vill inte gå till jobbet.
 2. Jag gör samma saker hela tiden och jag utvecklas inte ett dugg.
 3. Fan, jag har samma skitlön efter 5 år här.
 4. Jag gillade mitt jobb tidigare men nu är det så förbannat trist här.
 5. Ska jag behöva sätta mig på skolbänken för att få ett annat jobb?
 6. Var är chefen egentligen? Här sitter jag dag efter dag och gör jobbet åt honom och ändå är det han som får all ”cred” för det.
 7. Jag har fan inte råd att lämna mitt jobb.
 8. Jag skulle vilja vara min egen.

… så vet du att du innerst inne är olycklig där du befinner dig.

Tänk om dina tankar istället var så här:

 1. Wow, ännu en dag på jobbet som för tillfället är på en segelbåt. Kan det bli bättre än så här?
 2. På mitt jobb som anställd så gjorde jag samma saker hela tiden och nu är det nya saker och nya lärdomar varje dag.
 3. Fan, jag tjänar lika mycket nu på en månad som på ett halvår tidigare, och det bara efter 5 år.
 4. Nu gillar jag verkligen det jag gör och det är en milsvid skillnad mot det trista jobb jag hade tidigare.
 5. Ha, jag behövde inte sätta mig på skolbänken och dra på mig studieskulder utan utbildar mig hela tiden efter hand och det betalar mina kunder genom att köpa mina grejer. Hur smart är inte det?
 6. Här är chefen!
 7. Att jag inte lämnade mitt jobb tidigare. Det är det enda jag ångrar idag.
 8. Jag är verkligen min egen. Det trodde jag inte för ett tag sedan.

Jag säger inte att det bara är att kliva ur anställningsträsket och sedan löser dig sig efter hand. Det största jobbet du har framför dig är att besluta dig för var du står idag och var du vill befinna dig i morgon.

Sist men kanske viktigast.

Innan du kliver ur anställningsträsket (om det är det du vill) så ta dig en funderare ordentligt på vad det är du vill egentligen med ditt liv och hur du vill att det ska se ut.

Det handlar inte om pengarna och det handlar inte om dig. Det handlar om ditt uppdrag och om dem: dina kunder och vad du kan göra för dem. När du vet det, då är det dags att börja vandringen mot det du vill göra.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment