I sista minuten entreprenören

En lördagmorgon satt jag och min man som vanligt och drack kaffe och jag läste högt ur en bok som jag inspirerats av. ”Varför förhalar vi saker och ting hela tiden? Varför ser vi inte att vårt förhalande får konsekvenser i form av stress, projekt som aldrig blir av och pengar som vi förlorar för att vi har fel fokus. Varför gör vi inte det vi ska göra direkt? Vad gör vi för fel?”

Då vänder sig min man om och säger:

”Var det inte det här som BarfotaChefen skulle handla om? Det är ju de här sakerna du pratat om hela tiden och som du pratar med andra om, som du guidar andra i. Och själv har du inte gjort ett skit av det. Du är en mästare på att förhala, Alice.”

Hur ont det är gjorde så hade han rätt min man. Han är väldigt klarsynt och observant men också väldigt tålmodig med mig. Till slut ställde han mig mot väggen och lät mig förstå att det jag pratade om handlade egentligen om mig själv.

”Vad är du rädd för?” frågade han. Misslyckas? Lyckas?Varför händer det inget med det du gör?

Det här gäller kanske inte dig. Men kanske någon du känner eller någon du känner till. Det här handlar om att fullständigt tillintetgöra sin karriär och det du drömmer om. Det handlar om att ödelägga något innan det ens sett dagens ljus.

Det brukar kallas att förhala saker, eller låta det vara till ett senare tillfälle. Ett bättre tillfälle. Men det kanske inte gällde dig. Det gäller i alla fall mig.

Vi känner alla igen det från skoltiden då vi väntade in i det sista med att plugga inför proven eller när tentorna skulle lämnas in så satt vi in i det absolut sista för att hinna få det klart. Vi försvarar vårt förhalande längre fram i yrkeslivet med att vi jobbar bäst med en blåslampa i häcken, dvs med en viss tidspress så presterar vi på topp.
Det här är bara rent nonsens för att vi inte klarar av att hålla en deadline, eller göra något klart i god tid.

Att jobba mot en deadline och vara sent på det, har faktiskt en fördel. Men bara en. När vi väl sitter där med blåslampan i häcken så lyckas vi vara extremt fokuserade. Det är som att då släpper vi allting annat och bara fokuserar på vår uppgift.
Men varför kan vi inte ta fram samma fokus i ett tidigare skede. Så vi slipper känna stressen inför att inte hinna i tid.

Varför klarar vi inte av att vara så disciplinerade så vi har gjort färdigt våra uppgifter i tid. En tidsoptimist är inte juste mot sig själv eller sin omgivning. Det är många som påverkas negativt av att du och jag inte blir färdiga i tid.

Min man har varit less på mig (och är det fortfarande) så många gånger över att jag inte blivit klar i tid utan alltid i sista minuten. Jag kämpar med det fortfarande och får kanske göra det hela livet men jag gör mig själv medveten om det mer nu. Det ger mig givetvis dåligt samvete och då får jag ännu mindre gjort och ibland så får jag faktiskt ”fingrarna loss” och åtstadkommer något. Jag har ju en bok på gång och produkter som ska släppas under 2012 så det finns kanske hopp om mig också. Att jag ska hinna bli färdig i tid.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment