Hur lång är en arbetsdag?

Post image for Hur lång är en arbetsdag?
Ställ frågan till alla du möter och de flesta säger 8 timmar. Fråga även barn, de kan ofta ge väldigt överraskande och träffande svar. (de kan även ge “intressanta” svar på VAD du gör på ditt arbete).

Vad är då ett arbete som ska utföras under en dag? Arbetar du hela tiden?

Vet du när du har arbetat klart? Är det ett visst klockslag eller när din uppgift är klar? Hur vet du när den är klar? Är den klar klockan 17?

Om du en dag ska vara på jobbet till kl. 15, hinner du bli klar till den tiden?
Jag har inte svaren på frågorna ovan. Jag kan bara se en sak och det är att ju mer tid vi tillbringar på jobbet desto mindre får vi gjort…

Om du hinner bli klar med en uppgift till kl. 15 istället för kl. 17, vad beror det på i så fall? Det är ju samma uppgift som annars hade tagit dig till kl. 17 en annan dag.
Svaret ligger i prioritering. Och dina prioriteringar sitter i ditt huvud. Allt sitter i huvudet på oss.

Att inte låta sina arbetstagare (läs löneslavar) lämna sina arbetsplatser för att göra annat under arbetsdagen sitter också i huvudet på arbetsgivaren. Det grundar sig i en misstro mot anställda: att de skulle utnyttja mina pengar för att sko sig själva. Det är ju precis det anställda gör genom att vara ineffektiva på arbetet. Det är när vi sitter av tiden och läser tidningen på arbetstid, läser privata mail och svarar på dem. Så vad är skillnaden egentligen? Den enda skillnaden är att vi stannar kvar på arbetsplatsen och ser upptagna ut. Det räcker med en bunt papper och en telefon intill örat för att alla ska tro att du arbetar. Du skulle kunna lura mig i alla fall….

Det mesta flyter ihop av fritid och arbete mer och mer. Vi använder t ex Facebook för våra kundkontakter, bloggarna vi läser involveras i våra arbeten och vår kompetens.

Var går gränsen för vad som är arbete och vad som inte är arbete längre?

Vad ÄR ett arbete som ska utföras? Hur mäter vi det och hur mäter vi om arbetet är gjort på bästa effektiva sätt för organisationen och individen? Är en arbetsdag 8 timmar?

Hur har vi då kommit fram till att 8 timmar är den mängd tid vi behöver för att utföra ett arbete? Det finns givetvis branscher där detta fortfarande kanske är försvarbart t ex industrin men många andra branscher skulle må bra av att åtminstone börja fundera på hur lång en arbetsdag egentligen kan vara.

M-träsket

Det gjordes en undersökning av konsultföretaget Ming Company och deras rapport ”Arbetsliv på kontoret” visar att bara två (2) timmar om dagen går åt till att faktiskt jobba. Dvs. 25% av vår arbetsdag använder vi till att göra det vi är där för. Vad gör vi då resten av dagen? Enligt rapporten så trampar vi runt i ”M-träsket” där möten, mail och mätningar har tagit över på bekostnad av själva kärnuppdraget som sammanfattas med: ”Varför finns vi till?”

Så här ser en arbetdag ut enligt rapporten:

• 45 procent av dagen ”kommunicerar” vi. Det är möten som ska förberedas och sen ska de sittas av. Vi ”komunicerar vid kaffet, skrivaren, dörröppningen, korridoren och överallt där vi kan stanna upp och fördriva lite tid.
• 20 procent används till att utveckla den här kulturen. Dvs då utbildas de anställda i hur de ska jobba och givetvis ska det skrivas rapport på allt.
• 10 procent av tiden på jobbet används till förflyttningar av alla slag.
• 25 procent (det som är kvar alltså) används till att svara på frågan ”Varför finns vi till?” Dvs. då jobbar de anställda med att leverera tjänster, service och grejer till dem som en gång tyckte företaget fanns till för dem kunderna alltså).

Bara 2 timmar varje dag går åt till att utföra det faktiska arbetet. Resten av tiden (6 timmar varje dag) används till att samordna saker, informera allt och alla, stämma av med allt och alla, sitta av möten eller bara drälla omkring.

Om ett arbete kan vara slutfört redan dagen innan, varför ska jag då vara ineffektiv en hel dag? Kan någon tala om det för mig?

Det finns de som klarar av att mäta resultatet av vad de gjort och på så sätt kan de visa på den tid de lagt ner för att få sitt resultat. Skapar man mer värde genom att göra något under längre tid på jobbet eller är det bara att söka bekräftelse från chefen och sina kollegor?
Är det då inte bättre att kunna vara produktiv istället för att se upptagen ut hela tiden?

Eller är det så här:
Så länge arbetsgivaren låtsas att vi får bra betalt så kan vi låtsas att vi gör ett bra arbete.

Om du var din egen, hur långa arbetsdagar skulle du då ha och kanske den viktigaste frågan: vad skulle du fylla dina dagar med? Det är lätt att gå in i fällan att arbetsdagar ska vara mellan 8 och 5 oavsett om du är anställd eller egen. Som egen företagare är det lika lätt att fylla sina dagar med meningslösa uppgifter som inte leder någonvart, utan bara håller dig sysselsatt.

It´s business, not busyness.

Hur lång är din arbetsdag? Vill du ha 8 timmars arbetsdagar som du inte ens vet om du kan fylla med något produktivt?

Vi är dessutom så präglade på att en arbetsdag är 8 timmar så när vi väljer att ta steget ut anställningsträsket så går vi ofta rätt in i självanställningsträsket där vi fungerar exakt likadant. Vi sitter av 8 timmar vid våra datorer och våra skrivbord varav den största delen är utfyllnad för att ”göra” våra 8 timmar. Vem lurar vem här?
Vi jobbar fortfarande som om vi vore anställda –dvs lurar vår arbetsgivare på timmar och låtsas vara upptagen. Skillnaden här är att nu lurar vi oss själva.

Sen när vi har suttit av våra 8 timmar så börjar det andra arbetet som egenföretagare: bokföring och annat pappersarbete som hör ”utanför” det ordinarie arbetet. Nu är vi uppe i fler timmar än när vi var anställda. Och fortfarande har vi inte tjänat de stora pengarna och fått den frihet vi ville ha när vi bestämde oss för att starta vårt eget.

Hur lång var en arbetsdag sa du?

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment