Hur du kliver ur anställningsträsket

Post image for Hur du kliver ur anställningsträsket

Om du som så många andra funderar på att säga upp dig för något annat så läs detta. Har du ingen plan för hur du ska gå tillväga (Exit strategi) så kommer du att vara fast i anställningsträsket tills någon annan beslutar åt dig. Du kan ju alltid hoppas på att få sparken så du får en anledning till att se över ditt liv. För så länge du inte agerar själv, kommer du att vara i klorna på andra som fritt använder dig som de vill, och dessutom betalar dig det de vill – inte det du vill.

Syftet med den här artikeln är att guida dig i de steg som är nödvändiga när du vill gå från a) arbeta på ett jobb, som gör dig till en zombie, du inte är nöjd med till b) påbörja ditt liv som egen.

Vad den här guiden inte är: den är definitivt inte menad att lära dig hur du kan skapa en framgångsrik verksamhet. Det är ett ämne och område utanför detta just nu, som jag inte kommer att beröra här.

Så, om det här inte är menat att visa dig hur du skapar en business, hur kan det då vara till hjälp om du funderar på att sluta ditt jobb?

Det är en hel del mer som ska till, för att verkligen sluta sitt jobb, man har kommit att avsky, till att skapa sin inkomstbringande verksamhet. Du behöver fundera på hur du ska berätta det för din familj och din partner. Du behöver sätta upp ett datum för när du slutar och se till att du klarar dig ekonomiskt tills din första intjänade krona ramlar in (den är svårast att få).

Fast du kanske föredrar att hoppa rakt ut utan skyddsnät.

Den här guiden tar upp de ofta outtalade aspekterna på att gå från att jobba för någon annan till att göra det för sig själv, och ha kommandot över sina pengar. Slippa tigga pengar och förmåner av sin chef (du kan ju alltid fundera på de lönesamtal du haft).

Att vara missnöjd räcker inte

De flesta människor vet att de inte vill vara fast i den situation de är i: sitt nuvarande arbete (det jag en aning elakt kallar anställningsträsket). Men att veta vad du inte vill och att vara missnöjd är inte tillräckligt. Och att drömma om vad du skulle vilja istället (det som håller ditt hopp vid liv) räcker inte heller. Du behöver komma till en punkt där du faktiskt är tvungen att göra något åt den situation du vill ändra på.

Här nedan listar jag de saker du behöver ta dig en allvarlig funderare på om du ska dra ut proppen (dvs faktiskt sluta ditt jobb och göra det du verkligen vill):

1. Är en ”självanställning” (ett annat stadie av en anställning bara) det rätta för mig? Eller vill jag bara ut ur det här jävla jobbet jag har? Är det en business jag vill ha?
2. Vilket är mitt område och var ska jag hänga min skylt? Om det är online så gäller samma sak där: vilken är min nisch och hur ska jag skylta med det?
3. Sätta upp ett datum då du faktiskt lämnar ditt jobb.
4. Föra samtalet om att du funderar på att lämna ditt jobb med familjen och dina nära och kära.
5. Skyddsnät? Besparingar? Förberedelser på andra sätt för att inte bli hängandes i luften.
6. Att säga ”jag slutar” och ta tillbaka din tid.
7. Anpassning till frihet och ett liv utan tidsstyrning (som gör andra rika).

Ska vi köra igång, eller?

Vi går igenom dem en efter en…..

1. Är en ”självanställning” det rätta för mig?

Det finns en mängd med bloggar och annat där ute (även den här) som berättar om friheten och fördelarna med att vara sin egen: mer frihet, kontroll av sin tid och sitt arbete, att kunna välja vilka man vill arbeta med för att bara nämna några få. Att detta är fantastiskt, tro mig, men är du också villig att ta ansvaret? Att göra det andra inte gör för att ha det andra inte har?

Som egen är du ensam ansvarig för att dra in tillräckligt med pengar varje månad för att täcka dina kostnader och familjens. När du arbetar för någon annan (dvs. hyr ut dina kunskaper och din kropp timme för timme mot pengar) så behöver du inte fundera på det. Du går bara till jobbet när du stiger upp på morgonen och gör det du ska och inte mer.
Som egen är du också ansvarig för allt administrativt (även om du anlitar någon annan), planering, skatter och annat som du måste göra i ditt arbete. Är allt detta ok med dig och något du känner att ”wow, det här ingår och det är en del i mitt arbete”.

Många snackar om det glassiga med att vara sin egen men det är väldigt få som pratar om de verkliga utmaningarna som följer med och som man kanske inte var så beredd på skulle ingå. För att inte tala om vad som händer när motståndet sätter in och när vi förhalar saker.

Jag säger inte att det inte är värt det, för det är det. Det händer något i ens värld som gör att det är svårt att gå tillbaka till en anställning. Har resan en gång börjat så vill man inte vända tillbaka. Men det är definitivt inte något för alla.

Så, med andra ord, det första steget är att fråga sig själv… Vill jag verkligen det här?
Om ditt svar är ja, fortsätt läsa. Om ditt svar är nej, så är det helt okey. Du är inte mindre cool än de ”digitala nomaderna” (de som valt att ha den livsstilen). Många av de digitala nomaderna bygger business där de som självanställda jobbar mindre än en vanlig självanställd. Det finns stora skillnader här men det tar jag inte upp här. För dem lönar det sig att jobba övertid ett tag för belöningen kommer efteråt i form av mer pengar och mer tid. Tiden är det vi alla letar efter där de som bygger business är de stora vinnarna.

2. Hitta ditt område (nisch) och häng upp skylten.

Som jag nämnde tidigare så handlar det här inte om att lära dig hur du startar upp en business eller driver en verksamhet. Men det finns ändå två aspekter som bör täckas in: att välja sin marknad och att öppna upp för business.

Jag får mail där människor berättar att de väldigt gärna vill starta sin egen verksamhet. Men de vet inte hur, och förblir paralyserade. De vet inte vad de ska fatta beslut om, och hur, och det slutar med att de ständigt är efterkloka istället. Det som oftast saknas är ett svar på frågan Varför vill jag vet här?

Om du vill ha hjälp att hitta ditt område, prova med att läsa kapitel 3 ”Att tro att en idé redan är klar” i ”De 8 största misstagen till och med smarta kvinnor gör (män gör dem också)”. Där ser du att det är DU som är poängen i det som blir din business.

När du har hittat ditt område eller nisch, så är det dags att hänga upp skylten. Och med det menar jag att det är dags att sätta upp en hemsida eller en blogg och visa ditt erbjudande. Det är nu det roliga börjar, och även det jobbiga. För du har ingen aning om hur din entré på marknaden kommer att tas emot. Du har ingen aning om hur din publik och dina läsare kommer att reagera på din ”butik och din skyltning”. Det är både spännande och nervpirrande samtidigt. Och det jag tror är viktigt att komma ihåg är att en business inte är färdig när du tror att den är färdig. Den kommer att förändras i takt med att du förändras och i takt med den respons du får från din marknad. Så det är din marknad som avgör din framtid som entreprenör.

3. Bestämma ditt datum (då du lämnar ditt jobb)

Människor som har lyckats vet detta. De som inte satt ett datum väntar forfarande på att tillfället ska dyka upp istället för att skapa det själv. Har du inte bestämt datum för ditt bröllop så vet du inte om du kommer att ingå äktenskap eller inte. Det är samma sak med att sluta ditt jobb. Utan att ha bestämt sig för NÄR (ett datum) så är det bara en dröm om att du skulle vilja säga upp dig.

Om du inte har satt upp ett datum än, så ta dig en allvarlig funderare och bestäm dig för ett datum. Skriv ner det. Sätt in det i din kalender. Och om du behöver påminnas mer om vad som händer då, så skriv det riktigt stort på ett papper och rama in det och sätt upp det där du ser det flera gånger om dagen.

Nu först kommer det att hända.

Varför det? Därför att nu har din hjärna skiftat om från en idé eller dröm till ”Jävlar, nu behöver jag sätta fart om jag ska ha det i rullning det här datumet” Det gör den största skillnaden.

Här finns ett dokument du kan använda för att sätta upp ditt datum och vad du ska göra som egen.

4. Berätta för familjen och dina nära och kära om att du vill lämna ditt nuvarande jobb för något annat.

Om du vill sluta ditt arbete, så kommer du till slut till en punkt där du måste berätta för din familj (eller vem som står närmast dig) om det. När jag berättade för min man Olle om det första gången så såg jag hans tvivel i ögonen. Det var nog inte det smartaste sättet jag sa det på heller: ”Olle, jag ska starta BarfotaChefen på nätet. Bara så du vet” Hans reaktion på det var ungefär som det brukar på mina vilda planer så då förstår du att jag inte fick den rätta supporten från början. Det var till stor del därför att det tog tid innan jag kunde beskriva mina planer och tankar kring verksamheten.

Ytterligare en svårighet för mig var att min man inte alls har samma visioner och drömmar som jag om den här verksamheten. Vi är så olika som personer och det jag verkligen brinner för tilltalar inte honom och vice versa. Och tilläggas kan att han så många gånger varit, och är less på mig och mina idéer, eftersom han ser betydligt fler idéer spruta ut ur tankarna än vad som faktiskt realiseras. Förstår ni hur jag har det? Och kan ni förstå hur han har det, med en hustru som tycker han är så systematisk och praktisk, och jag inte får gehör för mina idéer på en gång….

Gör med andra ord inte som jag gjorde utan se till att du har arbetat igenom din plan ordentligt med åtminstone några detaljer:

Hur ska du bli din egen
• Hur mycket pengar behöver du för att starta upp
• Hur mycket förväntar du dig att kunna tjäna för att få det att gå ihop med de utgifter du har.

Din omgivning kanske inte ger dig den stöttning du vill ha från början men efter ett tag när det börjar komma in folk som faktiskt är intresserade av det du har så börjar även de tvivel dina nära hade att tunnas ut. Och du får den support du behöver och vill ha.

Vill du läsa mer om hur du tar dig ur den förlamande känslan av att inte komma igång så läs kapitel 1 ”Att inte uppgradera sitt inre operativsystem” ut e-boken ”De 8 största misstagen till och med smarta kvinnor gör (män gör dem också)”.

Det är viktigt att berätta om sina planer och funderingar för sina närmaste och visa att du faktiskt har dem med i dina planer (eftersom det kommer att påverka dem också i högsta grad). Det är skrämmande att veta att du kanske kommer att mötas av skepticism och tvivel, men ju mer du visar att du tänkt igenom och att du verkligen vill detta samt visar hur du ska göra det, desto mer respekt kommer du att få. För att inte tala om den respekt du visar dig själv att du faktiskt tar dig själv på allvar och att du tar ansvaret för din framgång.

En annan sak som jag vet att du kommer att ha nytta av är att söka sig till de människor som befinner sig där du vill vara. De kommer att vara mer förstående och ge dig mer stöd i det du går igenom, eftersom de upplevt och upplever samma saker som du. Att fråga andra som sitter fast i ”anställningsträsket” om vägen till att bli sin egen är som att fråga efter investeringsråd av den anställde säljaren i djuraffären. De har en annan verklighet de lever i men de delar säkert med sig av sina erfarenheter till dig. Deras erfarenheter är förmodligen att det är riskabelt med eget företag, att du inte har den erfarenheten som behövs, att du borde tänka på familjen och inte på dig själv, att du behöver mycket pengar för det kostar mycket osv osv….

5. Skyddsnät, besparingar och förberedelser för din övergång

Behöver du ett skyddsnät, eller är du förvissad om att du landar på fötterna när du hoppar? Det här är något du behöver fundera över noga. Jag tror att det är lätt att övertyga sig själv om att det kommer att gå bra under tiden vi drömmer och planerar. Men sen när det börjar närma sig ett avgörande är det lätt att få kalla fötter och helt enkelt ställa in sina planer. Därför är det extra viktigt att fundera på om du behöver skyddsnätet kring dig eller om du är okey med att det kan bli osäkert en tid.

Du kanske behöver ha kvar ditt jobb ett tag för att komma igång. Riskerna med det är att du aldrig kommer igång på riktigt eftersom det är bekvämt med att få lön en gång i månaden. Du väljer att inte “bränna broarna” bakåt för att kunna retirera när det börjar blåsa runt knutarna.

Att det kommer att bli tufft emellanåt är det nog ingen tvekan om men att välja det säkra för det osäkra hela tiden gör att det osäkra aldrig blir det säkra heller. Och vilket är mest säkert idag, att ha byggt upp en stabil business som du styr själv eller en anställning där du inte rår över någonting, utan din uppsägning kan komma som en blixt från en klar himmel en dag. Vad gör du då? Läs mer om detta i Fast i anställningsträsket

Om du har en business har du hela tiden koll på vad som händer och vad som går bra respektive mindre bra. Du kan fokusera på det som ger mest, både för dig och dina kunder och det är de sakerna som kommer att ge dig dina framgångar.

Gör beräkningar av hur mycket du behöver få in från din arbetsgivare, om du stannar kvar ett tag, för att kunna driva din business i början. Har du möjlighet att gå ner i tid så du kan få mer tid till din verksamhet utan att dräpa dig på kvällar och nätter? Din arbetsgivare kanske inte alls är intresserad av att du vill sluta och tänker inte ge dig den support du behöver för att gå vidare. På sätt och vis kan jag förstå den företagaren men å andra sidan är du ju redan på väg därifrån ändå så varför inte låta dig göra ett bra jobb under tiden och ge dig tid för din business genom en lägre tjänstgöringsgrad.

Om du måste säga upp dig för att din arbetsgivare inte medverkar till att du ska bli egen så kan du alltid jobba mot timmar på något ställe där det behövs extra personal. Då har du ett skyddsnät ekonomiskt och du har i alla fall tagit första steget.

Berätta om det här för familjen att du skulle vilja lösa det på ett sätt som gör att er ekonomi inte drabbas alltför mycket negativt under tiden du bygger upp verksamheten, så den kan ge dig pengar nog att betala era räkningar. Det är ett familjebeslut att ta och ni har säkert en massa bra idéer tillsammans på hur ni ska bli framgångsrika fortare.

6. Att säga ”Jag slutar” och ta tillbaka din tid

När det äntligen är dags att tala om för din arbetsgivare att du slutar, behöver du ha styrkan att fullfölja. Du kan kanske redan nu gissa hur din känsla kommer att vara den dagen ”Herregud, vad har jag gjort? Är jag helt från vettet?” Detta är förmodligen helt normala känsloyttringar du får uppleva. Och det kommer fler när du väl är igång med din business…. då du verkligen funderar på om du någonsin varit vid dina sinens fulla bruk.

Men hur som helst, så är det inte läge att backa nu. Du har jobbat fram ditt beslut under en tid (månader, kanske år) och du har gått igenom allt du möjligtvis kan. Inget mer kan göra dig mer förberedd längre. Nu måste du ut i vattnet om du ska lära dig simma.

Att vara förberedd på vad du ska säga till din arbetsgivare kan vara bra. Skriv gärna ner det också och det är helt i sin ordning att ha roligt under tiden. Du kan t ex skriva i ditt brev till din arbetsgivare något i stil med att: ”Från och med nu behöver jag inte dina tjänster längre.”

Jag har själv sagt upp mig under ett utvecklingssamtal då jag fick frågan hur jag ser på var jag befinner mig om 1 år. ”Då är jag inte här”, svarade jag. Sen löste vi det genom att jag var kvar tills arbetsgivaren hittade en lämplig ersättare och det blev bra för oss bägge.

Du behöver inte göra dig ovän med din nuvarande arbetsgivare men det går att göra din uppsägning till en dag att minnas för alltid, så varför inte göra något kul av det?

Förslag på uppsägningsbrev till din arbetsgivare

Du kanske redan nu vill skriva ditt uppsägningsbrev och det kan underlätta din resa dit genom att redan nu realisera det och få hjälp att fullfölja din uppsägning.

7. Anpassning till ett liv i frihet och utan tidsstyrning

Det kanske är lite dramatiskt att påstå att ta tillbaka din tid igen är som att bli utsläppt från ett långvarigt fängelsestraff. Men det finns faktiskt paralleller med att det tar tid att anpassa sig till ett liv i frihet. Saker känns lite annorlunda till en början. Det kommer att kännas märkligt att inte behöva fråga om det går bra att ta en lite längre lunch eller att ta en långpromenad eller gå på gymmet mitt på dagen. Du kanske vaknar sent en morgon och automatiskt börjar din hjärna försvara att du försovit dig och stresshormonerna rusar iväg. Lugna ner dig, den enda du behöver försvara din sovmorgon mot är dig själv och du kan bestämma om du ska ta igen den tiden samma dag eller helt enkelt upptäcka att det inte gjorde något.

Dock kommer tiden i frihet och utan tidsstyrning med sina egna utmaningar. Nu när du har tiden tiden i din hand, behöver du utveckla dina egna metoder för att få saker gjorda. Det finns värre problem att ha, eller hur?

Sist men inte minst när du äntligen tagit steget, är att fira. Gör någonting speciellt för dig och hedra det du just genomgått. Fira att du avslutat någonting för något nytt och värdefullt. Ett stort steg i livet.

Precis som att skriva ner ditt uppsägningsbrev i förväg så kan det det vara till hjälp att skriva ner hur du ska fira att du börjat en ny era i ditt liv. Det får dig att se det steget framför dig så mycket tydligare.

Du har skapat din frihet

Ingen annan är du kan skapa din egen frihet. Om inte du gör det, blir det aldrig av för ingen kommer att göra det åt dig. Om du inte har några planer för din framtid, så kan du vara säker på att någon annan har det åt dig. Eller så kommer du att leva ett liv efter en mall som du inte själv skapat.

Om du vill vara herre över ditt liv, så behöver du ta tillbaka ägarskapet över dina tankar. Det är nämligen de som tar dig dit du vill. Eller så tar någon annans tankar dig dit de vill. En ny arbetsgivare t ex.

Så… nu är bollen din. Vilka utmaningar är mest skrämmande för dig när du funderar på att säga upp dig? Eller så har du redan tagit steget och är din egen chef, hur var tiden för dig innan du verkligen tog steget?

Låt oss andra ta del av dina tankar och erfarenheter. Du har säkert en massa värdefullt att dela med dig av till oss. Använd kommentarsfältet här nedan, och om du gillar det här så värmer det mitt hjärta om du visar det. Då vet jag om det är värdefullt för dig eller inte.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment