Fast i anställningsträsket?

Post image for Fast i anställningsträsket?

Fast i anställningsträsket?

Att byta tid mot pengar ÄR en dum idé! Det kan tyckas bra att skaffa ett jobb där du hyr ut din hjärna eller din arbetskraft, och få betalt en gång i månaden.  Det finns en hake: du är en idiot! Jag också för den delen som trodde det var det bästa jag kunde göra under lång lång tid.

Att byta tid mot pengar är det sämsta sättet att tjäna pengar på överhuvudtaget. Du kommer att förstå det om ett tag.  Varför skulle det vara det sämsta sättet att få sitt levebröd på? Därför att du får bara betalt för den tid du utför själva arbetet. Och då spelar det ingen roll om du är anställd eller egen företagare (läs självanställd). Kan du se att det finns en begränsning?

Du kanske tycker att det är viktigt att få ett jobb för att få arbetslivserfarenhet. Se hur ett normalt arbetsliv ser ut. Ofta ger arbete dig erfarenheter som är rätt så enformiga med tiden. Du lär dig mycket i början men sedan stagnerar det. Detta gör att du missar en stor del erfarenheter som skulle vara så mycket mer värdefulla för dig om du inte varit anställd. Och om dina erfarenheter från ditt arbete är begränsade så kommer de inte att vara värda så mycket om några år. Du kan ju alltid fråga dig själv vad ditt arbete (det du gör just nu) kommer att vara värt för dig om 10 eller 20 år.

Finns ens ditt arbete kvar då? Med den teknik som hela tiden utvecklas? Ett jobb ger dig erfarenheter av just det jobbet, medan du faktiskt får erfarenhet även av att göra ingenting. Du kan kalla dig för erfaren mediterare eller livsfilosof efter några år på sofflocket också. Vem kan ta det ifrån dig?

Vilka erfarenheter är intressanta för dig? Erfarenheten om hur du gör ett specifikt jobb riktigt bra? Ett jobb där du byter din tid och dina kunskaper mot pengar? Eller kunskapen och erfarenheten om hur du kan bli ekonomiskt oberoende för resten av ditt liv? Ett liv där du inte behöver ha en anställning igen? Jag känner ju inte dig så jag vet inte hur du fungerar men för min del är den senare erfarenheten långt mer användbar för att nå mina mål.

Livslång prägling

Att ha ett jobb är som att ingå i ett livslångt präglingsprojekt. Du lär dig hur du blir en lydig anställd. Titta dig omkring. Vad är det du ser? Kolla noga! Det du har omkring dig, är det helt fria individer som kan göra sitt arbete helt fritt och anpassat efter deras behov som människor? Om du inte gör som din arbetsgivare säger åtdig att göra, eller om du har en helt annan idé av hur arbetet kan utföras, blir du belönad så eller är det troligt att du får dåliga vitsord om du slutar? Får du en varning kanske om du inte gör som du är tillsagd? Har du låtit din fria vilja kuvas så du nu är mer lik en lydig hund än en anställd som jobbar med frihet under ansvar? Lyder du din husse eller matte eller måste de ha koppel på dig för att du ska lyda?

Riskabelt arbete

De flesta som är anställda tror att det är det säkraste sättet att få sin försörjning på. Ingenting kan vara mer fel! Verkar det tryggt och säkert att sätta sig i en position där du kan förlora all din inkomst bara för att någon kläcker ur sig ”du är sparkad” till dig en dag? Känns det tryggt coh säkert att bara ha en inkomstkälla som gör dig totalt beroende av någon annans gillande än att ha fler källor att få sina pengar ifrån? Där det är du som kontrollerar dina utgifter dessutom.

Tanken att ett jobb skulle vara det säkraste sättet att få sina inkomster ifrån är helt förkastligt. Du har absolut ingen säkerhet om du inte har kontrollen och anställda är den grupp som har minst kontroll av alla.

Tiggeri

När du vill ha löneförhöjning, är det då med mössan i hand och med en känsla av att du tigger och ber om mer betalt? Fastän du vet att det du får är någon  ynka hundralapp om året mer i lön. Och det där med individuell lönesättning är bara BS (bullshit).  Om du har gjort något enastående måste du ändå dela pengarna med alla andra. Det är så individuell lönesättning fungerar i praktiken.

Är du så fri i ditt arbete att du får bestämma din lön helt själv efter dina prestationer utan att någon annan lägger sig i? Är du så fri  så du får bestämma vem du vill ha som delägare till dina pengar? Visste du att staten är hälfenägare till dina pengar vid en anställning? Nä, förresten det räcker inte med hälften. Innan du ens får se dina pengar har delägaren redan varit där och norpat åt sig det de tycker att de ska ha. Och du kan inte göra ett skit åt det som anställd. Det tycker staten är bra och det är därför de vill att så många som möjligt ska vara anställda. Det största skälet till det är att anställda är den absolut enklaste gruppen att beskatta. Och det finns heller ingen grupp som betalar så mycket skatt som de anställda.

Skolan och staten

Vem bestämmer över skolsystemet här i landet? Staten!

Vad får våra barn lära sig i skolan? Gå i skolan, få bra betyg och skaffa sig ett bra jobb!

Vad utbildar skolan våra barn till? Akademiker och färdiga yrken!

Var hittar vi akademiker och yrkesutbildade? I anställningar!

Ser du poängen här?

Vill du fortfarande vara gisslan hos staten?

Eller vill du bestämma själv över ditt liv och dina pengar?

{ 2 comments… read them below or add one }

februari 23, 2011 kl. 10:24 e m

Härlig artikel, och jag antar att du har läst Robert Kiyosakis “Cashflow Quadrant”. Han beskriver detta så bra och idag finns boken dessutom på svenska. För dig som inte läst den…Gör det! Jag var anställd – blev arbetslös (sammanslagningar), och startade som egenföretagare (självanställd). Det är ingen större skillnad, jag jobbar fortfarande för pengar.
Idag vet jag bättre, och har börjat min resa mot att ha en tillgångsbaserad inkomst.
Varför förstod jag inte tidigare skillnaden? För att vi inte får lära oss i det “vanliga” livet något annat än att byta tid mot pengar….
Tack för en bra artikel!

mars 5, 2011 kl. 12:43 e m

Fördelar med en fast anställning är
– ett sätt att bygga upp eget kapital för framtida inkomstkällor
– arbetskamrater och att skaffa sig ett stort kontaktnät
– kapitalintensiva arbeten som forskning och utveckling
– intressanta arbetsuppgifter och tjänsteresor
– arbeta med att hjälpa samhället och mänskligheten
/Cancerforskare

Leave a Comment