Dra åt helvete pengar

Hur vore det om du hade så mycket pengar att du faktiskt kunde be folk du inte gillar dra åt helvete?

En skön känsla eller hur? Det behöver absolut inte vara något personligt utan det kan vara ett företag men det bör ju vara någon där som du kan säga det åt 🙂

Dra åt helvete pengar behöver inte innebära massor med pengar på banken, även om det givetvis skulle underlätta, utan det kan vara det faktum att man har en livsstil och ett kunnande som du kan använda till annat att försörja dig på.

Det handlar både om dina pengar och den attityd du bär med dig.

Vårt arv

Det handlar om att vi fått lära oss, både av skolan och staten, genom hela livet att vi ska betala alla andra först innan vi kan få någonting själva. Staten är till och med så fräck att de tar av din lön innan du ens får se den. De vet att du inte skulle göra samma val med dina pengar som de så därför är enda chansen att få några slantar av dig att sno dem innan du får dem i handen.

Även om vi lever i ett rikt land är den största delen av svenska befolkningen ofta högt skuldsatta och vi har en tendens att sätta sprätt på de pengar vi har utan att först ge dem ett arbete. Vi arbetar och får en viss ersättning för det arbete vi utför men vad gör våra pengar för att ge något tillbaka till oss. Vi kan ge dem ett arbete på vår bank och hur stor lön kan vi hämta därifrån varje månad? De tillbringar alla dygnets timmar på bankkontot och får kanske 1 % i lön för det.

Vi kanske sätter våra pengar i händerna på en rådgivare (läs säljare) som vill anställa våra pengar på aktiemarknaden. Där kan denne säljare göra vad han vill i stort sett med alla anställda (alla sparares pengar alltså) i aktiefabriken. Rådgivaren (säljaren alltså) får garanterat ut sin lön och kanske också provision men de anställda, dvs våra pengar. Vad är de garanterade i lön på den marknaden? Ingenting!! De kan lika gärna vara borta nästa dag.

Att inte ha några dra åt helvete pengar eller om du hellre vill kalla det sparande eller förmögenhet, ger konsekvenser som inte bara är av ekonomisk art. Det handlar om hur vi väljer att leva våra liv, vilken grad av integritet vill vi ha och hur mycket mer fritid kan vi köpa.

Som om det inte räcker med att vi har för lite dra åt helvete pengar, så har vi också i det här landet haft en norm att stanna länge på sitt arbete utan att utvecklas utanför den arbetsplatsen. Det finns inte längre någon morot kvar att se fram emot än pensionen och nu med en stor rädsla att inte ha råd att gå i pension.

Trivs man inte på jobbet så är det ändå bara att bita ihop eller har man tur så kan man kanske sjukskriva sig. Det här handlar om många med bra utbildningar och höga inkomster men ändå är de fastbundna vid skrivbordet som om de vore livegna. Vilket är en bra liknelse eftersom många lever från löneutbetalning till löneutbetalning, med bra levnadsstandard men ändå utan några dra åt helvete pengar. Och ändå är det en tanke som mal i huvudet på många av dessa människor: ”jag önskar jag kunde be de dra åt helvete” och bara lämna kontoret och börja leva efter sina drömmar.

Det är när du kommit så här långt i dina tankar som du upptäcker att det enda du gjort hela livet är att bygga ditt eget fängelse. Du har verkligen målat in dig i ett hörn. Jobbet äger dig och den dagen du upptäcker det, kan det vara för sent.

Den dag ditt jobb står dig upp i halsen eller då företaget blivit uppköpt och ledningen fattar beslut som sätter dig på pottkanten då bör du ha sett om ditt hur på ett sätt som gör det möjligt att gå med en nyvunnen frihet och kunna vända dig om och tacka för att du fick chansen till att äntligen få styra över DITT liv. Det är då du kommer att uppskatta att du hade tänkt på att skaffa dessa fuck-off pengar i tid.

{ 2 comments… read them below or add one }

mars 25, 2011 kl. 9:58 f m

Dra åt helvete pengar! Älskar det uttrycket =).
Men också att kunna hjälpa andra i nöd, och att verkligen kunna bidra. Både ekonomiskt men också med erfarenheter, möjligheter och andra hjälpmedel.
Att inte behöva tänka pengar! En absolut underbar känsla…och något som få är villiga att arbeta hårt för….man arbetar oftare hårt för att behålla sitt jobb!
Gillar ditt tänk! Tack

mars 25, 2011 kl. 12:52 e m

Tack Mikael.

Vi säljer hellre vår kropp och själ till en arbetsgivare av rädsla, när vi är utan pengar. Och ändå är så få villiga att skaffa sig mer pengar. Vi väntar tills vår arbetsgivare ber oss fara åt helvete. Först då får vi ändan ur vagnen… och det faktum gör att vi börjar vakna till sans om vad vi håller på med egentligen.

Tack för att du gillar tänket 🙂

Alice

Leave a Comment