Det här med pengar…. och Jul

Post image for Det här med pengar…. och Jul
Det här är en repris från förra julen men aktuell i allra högsta grad varje jul. Varför det?

Därför att….

Nu i juletider är det en perfekt tid att bli rik. Men vem är det som blir rik? Jo, de stora företagen, de som redan har mycket pengar.

Ju mer du öppnar plånboken, desto rikare blir ägarna till företagen. Hur mycket tänker du använda ditt kort nu under julen för att köpa grejer till andra för att de ska gilla dig. Grejer som de inte ens vill ha eller ännu mindre behöver!

Du är en idiot! (det är jag också)

Du hittar säkert en massa skäl till varför du köper så mycket. Men här är ett i alla fall:

-Du har själv fått julklappar i hela ditt liv och hela julen är förknippad med mycket mat (som dessutom får slängas) och med paket (innehållande prylar som du inte ens kommer ihåg vem du fick dem av, efter några dagar). Så har det alltid varit och då betyder det att det är så man gör. Eller?

Varför säger jag att du är en idiot? Därför att du har ända sedan modersmjölken blivit manipulerad av de stora  företagen att det enda sättet att få en lyckad jul är att spendera flera tusenlappar på julklappar till folk. I genomsnitt spenderar vi varje år över 5000 kronor på mat och julklappar som ingen egentligen vill ha. Hur många bryr sig egentligen om vad de får i julklapp? De de bryr sig om är hur de ska kunna bli av med dem istället, hur de ska kunna byta dem mot något annat eller skänka bort dem så fort som möjligt.

När fick du senast något som du verkligen ville ha och kommer ihåg när du fick det och av vem?

Nå? Jag väntar……

Fortfarande inget du kan påminna dig om?

Om du inte kan komma ihåg något själv, tror du då att någon annan gör det?

Om vi tittar ur ett annat perspektiv så vad vill folk helst av allt ha? Frihet!

Om någon hade gett dig frihet istället. Tror du att du hade kommit ihåg det?

Om du hade fått friheten att leva ditt liv på dina egna villkor?

Varför gör vi då det motsatta under julen? Ju mer vi lastar på oss och andra, desto mindre frihet får vi.  Och vet du vad det värsta är? Allt skit du köper till andra sätter käppar i hjulet för dig.  Hade det inte varit bättre att använda de pengarna (som du omsätter till grejer folk gömmer undan så fort du lämnat dem) till att ge dig själv och din familj möjligheten till att leva i frihet. Den frihet som du själv väljer att skapa.

Alla julklappar är givetvis inte helt bortkastade pengar och bortkastad tid. Men om jag skulle ge dig en julklapp här och nu så vore det kanske en flaska vin och att ni till den pratar om vad frihet är för er. Är det att kunna leva det liv ni helst av allt drömmer om? Att kunna unna sig mer tid med barnen? Att kunna skapa er de upplevelser ni vill ha? Att kunna sluta era anställningar och börja på ny kula? Att kunna ha pengar över till annat än överlevnad mellan löneutbetalningarna? Att kunna leva på sin passion? Att varje dag på jobbet är en dag att se fram emot?

6 steg mot målet

Det vanligaste folk säger som sitter fast i en anställning de vill ta sig ur är att de inte vet vad de är passionerade av. De tror verkligen att det är en anledning till att de aldrig kommer sig för att göra något. Så de blir kvar på ett jobb de hatar, bland sina tråkiga arbetskamrater och sina tråkiga arbetsuppgifter. De hatar att kliva upp på morgonen och de suckar när de går och lägger sig för de vet att nästa dag bara är en i mängden av tråkiga dagar för dem.

De har aldrig fått uppleva att ett jobb faktiskt kan vara riktigt roligt och de tror inte att de förtjänar att ha roligt på jobbet. Så därför har de aldrig känt efter vad det är som verkligen gör dem levande.

Att inte veta vad de är passionerade av kan vara ett stort hinder för framgång.

Att verkligen gilla det man gör är väl ändå ett bra skäl till att känna passion för sitt arbete. Tror du inte att du skulle göra ett bättre jobb då?

1. Hitta dina passioner.

Så första steget är att skriva ner allt du tycker om personer som du tror är riktigt passionerade av sina jobb. Skriv ner allt du tycker är positivt med dem och skriv även ner det du tycker är negativt med dessa personer. Nå, vilka är antaganden av dessa och vilka är sanna tror du?

Det du får fram är bilden av dig själv. Det du tycker om andra är vad du tycker om dig själv. Var vill du vara? Där du har negativa bilder av framgångsrika människor eller där du kan känna att här vill jag också vara? Ju mer du kan associera till framgångsrika människor desto mer passion och inspiration kommer du att känna för dig själv.

2. Välj ett område

Det andra steget är att välja ett område. Ta vilket som helst till. Du kommer att upptäcka efter några steg om ditt område är något att bygga på eller inte. Nu tar du reda på om du är passionerad och har kunskaper inom det området. Det är betydligt enklare om det är ett område du redan gillar och kan vara naturlig inom. Om du inte vet så mycket om det området så finns risken att du gör det svårt för dig att producera material.

Mellan de olika områdena du valt ut kommer du förmodligen att känna lite olika. Det varierar mellan att du känner att ett område kommer att tråka ut dig när du tänker på det och i den andra änden finns områden där du känner att ”wow, det här är ju jag” Ju mer du rör dig mot områden där du känner dig levande desto bättre kan du identifiera bort områden som inte gynnar dig.

3. Vad gör du redan?

Ta en titt på vad du redan gör. Mitt under näsan på oss finns de största möjligheterna och vi ser dem inte ens. Och det är för att vi inte kan se att vi skulle kunna tjäna pengar på något som är så självklart. Fråga dig själv: vad letar du efter på Google allt som oftast, och som kan uppehålla dig i timmar? Kan ett speciellt område få igång dig och du kan inte tänka på annat just då? Vad kan du prata om i timmar och det känns som att tiden rusar iväg? Om du har svårt att svara, så fråga din omgivning -de vet :) De kan svara på vad som är så “typiskt dig”

4. Kraftfulla frågor

De flesta av oss har aldrig tagit oss tiden till att fundera på vad som gör oss levande. Vi har fullt upp med tvätten, laga mat, skjutsa barnen överallt och jobba övertid. Och när vi får en stund över är det Tvn som får all uppmärksamhet.

Om du verkligen ska kunna fundera ut vad du går igång på (om du inte redan vet det), så behöver du ta dig tiden till det. Kan du inte ta dig den tiden, så kommer du inte att hitta den heller, så du kan lika gärna sluta läsa och göra övningarna nu.

Kvar? Ok då kör vi vidare med några definitivt avgörande frågor att besvara:

•                 Vad skulle jag göra även om jag inte skulle få en spänn för det?

•                 Vilka talanger eller kunskaper har jag som jag gärna skulle vilja att världen fick ta del av?

•                 När har jag känt mig som mest på topp och som mest kreativ?

•                 Vad verkar vara så enkelt för mig att göra? (om du inte vet så fråga din omgivning -de vet)

•                 Vad brukar du visa eller lära ut åt andra utan att anstränga dig? (vad frågar andra dig om att hjälpa dem med)

De här frågorna startar upp ditt undermedvetna och svara helst på frågorna utan att tänka alltför mycket. Då får du de mest naturliga svaren för de finns ju redan inom dig. Skriv precis vad som dyker upp hos dig. Det kan vara hur konstigt som helst men det är ju ditt undermedvetna som ger dig svaren så låt det verka konstigt. Det är det som är meningen för då skapas nya kopplingar mellan möjligheterna.

Kan du se vilka mönster som visar sig redan nu?

Om du berättar vad du fått fram för dina närmaste (vänner och familj t ex) så kommer de förmodligen att le åt dig och säga något i stil med ”det har vi ju vetat hela tiden”.

5. Vanligt misstag

Många gör misstaget att försöka ”sälja sig själv” istället för att skapa värde åt andra. De mönster som visat sig kommer nu att vara vägvisare för nästa steg, som är:

Hur har du hjälpt andra med problem som de kommit till just dig för att få hjälp med?

Täcker det område som är du, en marknad där det finns en mängd människor som VILL ha din hjälp? Vilka problem och utmaningar har människor där du ser att du kan hjälpa dem lösa sina problem?

6. Slutet börjar med en fråga

Det sista steget är kanske det viktigaste i nuläget. Varför?

När du vet ditt VARFÖR kommer du att hitta ditt HUR. Det finns mängder med folk du kan ta hjälp av för HUR men du och bara du måste vara klar med ditt VARFÖR. Det är det som kommer att vara din guide genom alla steg du behöver ta för att nå framgång.

Varför ska kunder välja ditt företag framför andras? Varför ska de handla av dig överhuvudtaget alls och varför ska de rekommendera dig till sina vänner?

Ibland är den bästa julklappen det du kan ge dig själv.

Vad skulle göra ditt liv annorlunda? Vad skulle göra dig lyckligare? Skulle gissa att ditt svar inte är att köpa en massa värdelösa prylar till folk, som de ändå inte vill ha.

Tänk om du kunde ge dig själv i julklapp nästa år? Då skulle din julklapp vara av värdet att alla vill sitta på stolen intill dig när julgröten serveras och få höra dig berätta om ditt nya liv och det bästa av allt är att du kan hjälpa de andra också att göra samma sak nästa jul. Jag skulle tro att det skulle vara ett samtalsämne som ni alla skulle komma ihåg.

Eller vill du bli ihågkommen som den som alltid kom med skitsaker i julklapp, tillverkade av jätteföretagen som bara blir rikare och rikare?

Ur ett annat perspektiv finns de Nya Rika. De som sätter = tecken mellan rik och frihet. De som har förstått värdet i att leva sitt liv helt efter sina egna villkor. De lever ett fantastiskt liv där de har tid för saker som betyder något för dem. De kan arbeta var de vill och när de vill. De ger sig själv upplevelser istället för prylar och de har förstått att det går att tjäna pengar på att vara fantastisk. Deras julklapp till sig själv en gång var att börja vandra på den stig som ger dem frihet. Fria att vara fantastiska och göra det de vill och välja vad de vill i livet.

Be inte om ursäkt för att du är fantastisk. Idag har vi alla den bästa möjligheten någonsin att påbörja våra nya liv. Det liv vi vill leva istället för det olevda liv vi skulle vilja bryta upp ifrån. Ställ dig frågan ”Varför vill jag det jag vill?” Fråga de andra vid julbordet vad de drömmer om? Nej, förresten gör inte det. Du kommer bara att bli betraktad som om du hade fått alldeles för mycket av glöggen. De andra kommer inte att veta vad du pratar om, de är förmodligen så insnöade i hur det ska vara och alltid har varit och du blir bara ett besvärande element i deras gemytliga samvaro.

Eller, så blir det den jul som alla kommer att prata om eftersom det blev en vändpunkt i mångas liv. Vem vet? Det är bara du som kommer att kunna svara på det nästa  jul då jag ställer frågan återigen, ”varför vill du det du vill?”

Nästa jul är det kanske någon som sitter bredvid dig vid julbordet och tycker du är fantastisk som tog steget och vill veta vad och hur du gjorde. Be inte om ursäkt för att du har blivit en förebild för någon annan. När du ställer frågan till din bordsgranne ”vad är det du vill och varför vill du det du vill?” nästa jul, då vet du att du har startat något som du inte vill sluta med. Be inte om ursäkt för att du är fantastisk. Det är du redan. Hade du inte varit fantastisk så hade du inte läst ända hit.

På Dagboken kommer jag under mellandagarna att summera året som varit (2011), vad jag gjort och vad det har fått för resultat. Där kommer jag även att skriva hur min planering för nästa år (2012) blir och med hjälp av min business (som är den klokare delen av mig) så berättar vi hur min verksamhet fortskrider för BarfotaChefen.

Vi ses på  även på Facebook och jag önskar dig en riktigt härlig december.

För din framgång

BarfotaChefen

 

{ 1 comment… read it below or add one }

april 7, 2016 kl. 10:34 e m

Helt klart intressanta tankar du väcker här.. Jag har skrivit en del inlägg om just privatekonomi (inte direkt relaterat till julen dock).

Önskar dig all lycka till med din fina blogg.

/Tobias

Leave a Comment