Bankerna motarbetar din ekonomiska framgång

För några dagar sedan läste jag en bloggartikel av Jan Bolmeson, som driver bloggen Rika tillsammans.

I sin artikel skriver han om hur banken motarbetar din ekonomiska framgång. Bankernas rådgivare (läs säljare) lockar med krediter för att vi ska konsumera. Ett exempel som Jan visar är en skärmbild av sitt eget kreditkort. Han har nyttjat sin kredit på 30 000 med ca 4000 kronor. Bilden visar att han har över 26 000 kronor kvar att spendera. Samt att första tiden är räntefri. Detta ska uppmuntra oss omedvetet att spendera eftersom vi har, som i Jans fall, mycket pengar kvar att handla för.

Det bankerna inte talar om men som de kalkylerar med är att du och jag  inte ska kunna betala hela skulden i slutet av månaden och då kan de ta ut en betydligt högre ränta. Detta är inbyggt i deras affärsidé.

Att pengar är skuld har staten och bankerna förstått för länge sedan och de blir rikare och rikare på att du och jag står i skuld till dem.

Har du tänkt på varför bankerna gärna lånar ut pengar till våra husköp på lång tid och utan att behöva amortera? De vill inte att du och jag ska amortera bort våra lån eftersom de vill ha våra räntepengar. De straffar dessutom oss med svindyra avgifter om vi skulle vilja göra oss skuldfria från våra lån tidigare.

Vill du läsa hela artikeln av Jan Bolmeson, läs Så här motarbetar bl a banken din ekonomiska framgång.

Jag har skrivit om detta tidigare i en artikel som heter Sparare är losers… och det vet din bank.

Där skriver jag att de flesta människor jobbar för att göra andra rika men har inte kunskapen om hur de gör sig själva rika. I stället för att gå från dum till smart (många känner sig faktiskt dumma vad gäller pengar), så sätter de sig framför sin TV i soffan när de kommer hem. Nästa dag går de tillbaka till det jobb som löser någon rik människas problem med pengar och som på det sättet blir ännu rikare. Du blir en bricka i spelet om pengar, en hävstång för den rike att bli ännu rikare.

I en annan artikel som handlar om att ha dra åt helvete pengar skriver jag bl a om vårt arv att betala alla andra först innan vi betalar oss själva. Staten har gått ännu längre genom att sno våra pengar innan vi ens får  se dem för de vet att vi inte skulle dela med oss så generöst annars.

Det är därför de rika har skaffat sig finansiella kunskaper om bl a hur de slipper ha staten som delägare i allt de gör. De vill kunna välja själv hur mycket de vill dela med sig av.

Även om vi lever i ett rikt land är den största delen av svenska befolkningen ofta högt skuldsatta och vi har en tendens att sätta sprätt på de pengar vi har utan att först ge dem ett arbete. Vi själva  arbetar och får en viss ersättning för att vi hyr ut vår hjärna och kropp till andra, men vad gör våra pengar för att ge något tillbaka till oss. Vi kan ge dem ett arbete på vår bank (läs insättning) och hur stor lön kan vi hämta därifrån varje månad? De tillbringar alla dygnets timmar på bankkontot och får kanske 1 % i lön för det.

Vi lämnar över våra pengar i händerna på en rådgivare (läs säljare) som vill “anställa” våra pengar på aktiemarknaden. Där kan denne säljare göra vad han vill i stort sett med alla anställda (alla sparares pengar alltså) i aktiefabriken. Rådgivaren (säljaren alltså) får garanterat ut sin lön och kanske också provision men de anställda, dvs våra pengar, vad är de garanterade i lön på den marknaden? Ingenting!! De kan lika gärna vara borta nästa dag.

Andra, däribland bankerna tackar och tar emot…

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment